Svého času jsem byla dost alergická na profesi finančního poradce. Možná to bylo způsobeno tím, že v době, kdy jsem končila střední ekonomickou školu, to byla velmi populární profese pro ty z nás, co nemohli najít zaměstnání. Anebo ty, co se nechtěli živit „poctivou prací“ – tak jsem to tehdy vnímala. Že je finanční poradce někdo nepoctivý, někdo, kdo své práci ani nerozumí a nabízí jen ty pojistky a úvěry, které mu přinesou nejvyšší provizi.

Finanční poradenství? To už nedělám

Také jsem se setkala s tím, že mě finanční poradce „navrtal“ do uzavření pojistky a pak, když jsem zjistila, že mi pojistka nevyhovuje, už pan finanční poradce nebyl finanční poradce a věnoval se jiné profesi. Já si pojistku sama zrušila. Peníze mi pojišťovna vyplatila, ale nemalou část peněz si strhla jako pokutu za předčasné ukončení smlouvy.

S čím pomůže finanční poradce?Všechno si vyřeším raději sama

Nějakou dobu jsem se tedy finančním poradcům úspěšně vyhýbala s tím, že když něco budu potřebovat, tak si vše vyřídím sama. Že si prostě na internetu najdu nějakou diskuzi, kde mi doporučí vhodnou instituci, já si pak vyberu danou pobočku a zajdu si vše potřebné vyřídit přímo tam. Tam přece budou sedět odborníci v dané věci.

Na pobočce mi dávají pokaždé jiné informace

A tak jsem jednoho dne i udělala. Zašla jsem si na pobočku, kterou jsem měla u vybrané instituce nejblíže svému bydlišti. Paní za přepážkou mi poskytla potřebné informace. Alespoň to jsem si myslela, dokud jsem nepřišla znovu a nezastihla na přepážce jinou paní, která mi řekla informace zcela jiné. Když jsem na to upozornila, paní si odfrkla něco ve smyslu „no jo, to byla ta nová holka, ona Vám to řekla špatně.“

Dobrá, i to se může stát. Nicméně jsem pak do dané pobočky vyrazila potřetí s tím, že už konečně všechno sepíšeme. Nedomlouvala jsem si schůzku s konkrétní osobou, a tak jsem u přepážky narazila na paní číslo tři. A hádejte, jaké informace jsem dostala? Zase úplně jiné než v obou předcházejících případech. Tentokrát mi bylo sděleno, že jsem to já špatně pochopila. Jediné, co se u všech tří osob shodovalo, byla výše úrokové sazby.

Nemám na to nervy

Tudy cesta nevedla. Neměla jsem na to nervy ani chuť se pořád s někým dohadovat. Potřebovala jsem odborníka, který tomu opravdu rozumí. A tak jsem se začala ptát svých známých, jestli by mi někoho nedoporučili. Trochu jsem hledala i na internetu, ale raději jsem pátrala mezi lidmi ve svém okolí.

Konečně odborník, nebo zase podvodník?

Konečně jsem našla poradce s dobrými referencemi a pod záštitou poradenské firmy. Je to člověk, který se ve financích pohybuje už pár let a kamarádka mi tvrdila, že dokáže skutečně dobře poradit.

Vysvětlila mi, že jde o komplexního finančního poradce, což pro mě znamená, že nelobuje za konkrétní společnost či instituci, ale hledá řešení napříč celým finančním trhem. Stručně řečeno, hledá řešení přímo klientovi (mně) na míru.

Skvělé podmínky díky finančnímu poradciTo mě potěšilo. Nicméně se zase v mé hlavě zrodila nedůvěra a pochybnost. Říkala jsem si: „to bude jistě lobovat za ty, co mu dají nejvyšší provize.“ Kamarádka jako by moji nevyřčenou pochybnost prohlédla (je to dobrá kamarádka) a řekla mi, že výše provize je u všech institucí téměř srovnatelná. Že z hlediska odměny je poradci jedno, jestli mi vyřídí smlouvu tam nebo tam.

Dalšího mého červíčka pochybnosti kamarádka zahnala, když mi vysvětlila výhodu, že je poradce po záštitou poradenské firmy. Kdyby se totiž něco stalo a on se přestal své profesi věnovat, postará se o mé smlouvy někdo z jeho kolegů. Takže se mi nemůže stát, abych byla bezradná a musela v takovém případě zase něco řešit sama.

Skvělé podmínky díky finančnímu poradci

A tak jsem si na poradce vzala telefonní číslo a domluvila si s ním schůzku. Finanční poradce mi všechno vysvětlil, poptal se mne i na další věci a budoucí plány, které by mne ani nenapadlo dávat spolu do souvislostí a také tyto finančně ošetřit.

Přišel dokonce i s nabídkou od instituce, u níž jsem na pobočce dostávala pokaždé jiné informace. Velmi mě ale překvapil, když mi řekl výši úrokové sazby. Byla totiž jiná, mnohem nižší, než mi řekli na pobočce a než běžně inzerují ve svých propagačních materiálech. Ptala jsem se ho, jak je to možné? Vysvětlil mi, že to je prostě práce finančního poradce, aby dokázal pro svého klienta vyjednat mnohem lepší podmínky, než jsou běžně v nabídce. Toto vysvětlení mi stačilo. Je to know-how finančních poradců a já byla absolutně spokojená.

Plnohodnotný servis a péče od finančního poradce

Poradce mi všechno dopodrobna propočítal, doporučil kombinaci nejvýhodnějšího řešení přímo mně na míru. Všechno za mě vyřídil a oběhal.

Servis finančního poradceKdykoli se vyskytnou nové, lepší, podmínky, které by mi mohly ušetřit další peníze, kontaktuje mne a je ochotný to martyrium vyřizování a obíhání podstoupit znova. Jsme jakoby v neustálém propojení, kdy aktualizujeme to, co je třeba vzhledem ke změnám na trhu anebo vzhledem k životním změnám, které se dějí u mne, jako např. založení rodiny, změna profese a výše platu apod.

Už vím, že na dobrého finančního poradce se lze spolehnout

Ukazatelem spolehlivého finančního poradce jsou jeho dobré reference, pokud možno ověřené. Je dobré, když poradce pracuje i pod záštitou nějaké poradenské společnosti.

Zjistila jsem, že jako ne všichni lidé jsou stejní, tak i mezi finančními poradci jsou obrovské rozdíly. Narazit můžete jak na skvělého odborníka, tak na packala. Já se setkala s obojím, ale naštěstí s dobrým koncem. Nebo vlastně začátkem, protože se svým finančním poradcem jsem stále v kontaktu a on je vždy připraven mi poradit a pomoct.