Refinancováním úvěru můžete převést váš stávající úvěr do jiné banky, nebo pod jiný úvěrový produkt, který je pro vás v danou chvíli výhodnější.

Kdy se vyplatí refinancovat?

Nejčastějším důvodem proč refinancovat, je nižší úroková sazba u nového úvěrového produktu, nebo možnost snížení pravidelné měsíční splátky díky prodloužené splatnosti úvěru.

Na co si dát při refinancování pozor?

I když máte možnost refixovat úvěr pro další období ve stejné bance, ne vždy se to vyplatí. Často vám zajímavější a levnější podmínky nabídne konkurence.

Možnost refinancování máte vždy jen v době fixace úvěru. Finanční poradce pro vás sestaví seznam aktuálně zajímavých úvěrových produktů, ze kterých si budete moct vybrat ten nejvýhodnější právě pro vás.

Refinancování hypotéky včas připravte!

Čím dříve finančního poradce s vaším požadavkem na refinancování oslovíte, tím lépe. Ideální je 24 měsíců před fixací, minimálně však 12 měsíců - zvláště u hypotečních úvěrů.

Pozor, existuje už dnes možnost refinancovat až 3 roky dopředu! Oslovte vašeho poradce co možná nejdříve. Obzvláště při dnešní rostoucí úrokové tendenci je to informace k nezaplacení.


Abyste totiž mohli - a především stihli - včas hypotéku refinancovat, musíte stihnout zajistit do doby fixace:

  • oficiální vyčíslení dluhu bankou
  • souhlas banky se splacením úvěru
  • souhlas se zástavou nové banky (tzv. druhé v pořadí)
  • souhlas s následným výmazem zástavního práva
  • vinkulaci pojistky nemovitosti
  • zajištění vůbec vhodné pojistky nemovitosti akceptovatelné refinancující bankou

a případně další záležitosti.

Pokud vše dobře a včas zvládnete společně s finančním poradcem připravit, můžete díky refinancování uspořit několik desítek tisíců korun.