Rozdíly mezi jednotlivými bankami ve výši hypotéky jsou velmi výrazné. Když jedna banka půjčí dle daného příjmu 2 miliony, může jiná banka půjčit až téměř 3 miliony.

Rozdíl dle druhu příjmů

Jak je uvedeno v Kroku 2, některý druh příjmu jedna banka nepřijímá, jiná zase bez potíží. Z toho pak může vycházet i další značný rozdíl, kolik jedna či jiná banka půjčí… a zda vůbec půjčí.

Příklad:
Manželé Novotní zvažují hypotéku na 30 let s desetiletou fixací a mají celkem 35 000 Kč akceptovatelného příjmu.

Pro banku A je průchodné poskytnout úvěr ve výši 3 970 000 Kč
Banka B by poskytla za stejného příjmu:
4 900 000 Kč budou-li manželé bydlet mimo hlavní město Prahu
4 580 000 Kč budou-li manželé bydlet v hlavním městě Praze

 

Dávejte si pozor na „vícečetné“ žádosti. Pokud si obejdete pár bank osobně, hrozí, že bankéři pro vás provedou oficiální kalkulaci i s náhledem do bankovního registru. V každé další bance pak vidí, že jste a kolikrát „žádali“ o úvěr. Pak se vám může stát, že po třetím či pátém pokusu vám už další bankéř řekne, že jste pro banku neakceptovatelní – máte několikrát zažádáno a jste „riskantní“.


Tip: Zkuste spolupracovat se zkušeným finančním poradcem, který vám bezplatně u různých bank spočítá, která vás jak vysoko pustí a jakou úrokovou sazbu vám nabídne. Takový finanční poradce dokáže dál s nabídkou banky pracovat a vyjednat vám ještě lepší podmínky.

Jakou banka nabídne úrokovou sazbu dle LTV?

Po novele zákona o spotřebitelských úvěrech už standardně (kromě různých forem „vychytávek“) nelze získat sto procent úvěru z hodnoty nemovitosti. Maximálně lze docílit 90% a to spíš vyjímečně.

Obecně lze říct, že čím je LTV nižší (70 %, 60 % apod.), tím může být (ale nemusí) i úroková sazba nižší.

Co to udělá ve splátce při hypotéce ve výši 2 miliony?

Příklad:
Při LTV do 80% – může úroková sazba např. na 10 let fixu a 30 letech splatnosti (včetně pojistky) činit 2,09 % p.a. a pak je měsíční splátka 7 708 Kč
Při LTV do 90% – může úroková sazba za týchž podmínek vyšplhat na 3,59 % p.a. a pak měsíční splátka vyskočí na 9 355 Kč
Rozdíl – každý si pak lehce spočítá, že rozdíl je 1 647 Kč měsíčně x 120 měsíců a jsme celkově na úctyhodných prostředcích 197 640 Kč, které stojí za hledání řešení, jak je „nechat doma“.

 

Situaci může vyřešit zástava jiné či další nemovitosti, dofinancování z jiných úvěrových zdrojů, či jiné řešení, které doporučí finanční odborník.


Víte, že dle Ministerstva pro místní rozvoj byl počet schválených hypotečních úvěrů na bydlení nejvyšší v roce 2016? Bylo to neuvěřitelných 101 417 hypoték. Naopak nejnižší počet v posledním desetiletí byl v roce 2009, kdy to bylo "pouhých" 40 022 hypoték.
Počet schválených hypotečních úvěrů

Finanční navigátor Vám ZDARMA poradí

  • Konzultace a poradenství zdarma.
  • Zdarma pro Vás provedeme výběrové řízení na Vaši hypotéku.
  • Poradíme Vám s výběrem toho nejlepšího hypotečního úvěru tak, aby byl skutečně výhodný nejen z pohledu úrokové sazby, ale i dalších poplatků.
  • V případě realizace hypotéky prostřednictvím nás nic neplatíte!
  • Garantujeme nejlepší podmínky, nezastupujeme žádnou banku.


Stačí zanechat kontakt a my Vám zavoláme.

 

Zanechte nám na sebe kontakt, my Vám zavoláme