Ať už jste každodenní řidič, nebo za volant sedáte jen občas - tak jako tak vás může potkat utonehoda. Jak vám v případě nepříjemných dopravních událostí může pomoct pojištění právní ochany?

Dopravní nehoda s konkrétním viníkem

Právní ochrana majiteli vozidla zajistí uplatnění nároku na odškodnění u viníka dopravní nehody, respektive u pojišťovny, u které má viník dopravní nehody sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Stejně tak by právní ochrana pomohla i dalším oprávněným cestujícím ve vozidle.

Bude-li nezbytné zpracovat znalecké posudky, uhradí pojišťovna náklady spojené s jejich zpracováním.

Dopravní nehoda bez určení viníka

Pokud je řidič vozidla účastníkem dopravní nehody, při které není určen viník této nehody, bude se zavinění dopravní nehody zjišťovat při dalším přestupkovém řízení. Pojišťovna řidiči na jeho žádost zajistí a uhradí advokáta, který ho při přestupkovém řízení bude zastupovat. Řidič tak získá jistotu, že jeho argumenty budou vzaty v úvahu, což může mít za důsledek nižší postih či úplné zproštění viny.

Zamítnutá náhrada škody z havarijní pojistky

Příklad z praxe: Majitel vozidla havaroval. Jelikož měl sjednané havarijní pojištění, řádným způsobem své pojišťovně havárii oznámil. Likvidátor pojišťovny vozidlo prohlédl, autoservis provedl opravu a majitel pojištěného vozidla požádal pojišťovnu, u které má sjednané havarijní pojištění, o příslušné pojistné plnění. Pojišťovna však odmítla pojistné plnění vyplatit.

Právní ochrana majiteli vozidla zajistí posouzení jeho situace a řešení tohoto pojistného sporu. Bude prosazovat jeho zájem ve sporech vzniklých s ostatními pojistiteli, pokud pojistná událost souvisí s vozidlem uvedeným ve smlouvě.

Stačí řidičům havarijní pojištění?

Neuznání reklamace

Typickým příkladem jsou spory týkající se uznání reklamované závady.

Příklad z praxe: Majitel vozidla si nechal v autoservisu opravit převodovku svého vozidla. Bezprostředně po její opravě však došlo k další závadě na této převodovce a autoservis vzniklou závadu odmítl uznat jako záruční. Klient si zřídil pojištění právní ochrany, má tedy nárok na právní ochranu v případě sporů vzniklých v důsledku porušení závazkově-právních vztahů souvisejících s pojištěným vozidlem.

Odebrání řidičského průkazu a další řízení s úřady

Pojištění se vztahuje na právní zastoupení pojištěného v případě řízení s příslušnými státními orgány v souvislosti s odebráním nebo odejmutím a navrácením osvědčení o technickém průkazu nebo řidičského oprávnění anebo řidičského průkazu. Pojišťovna klientovi zajistí advokáta, který jej bude v příslušném řízení zastupovat. Klient tak získá jistotu, že jeho argumenty budou vzaty v úvahu, což může mít za důsledek i zásadní přehodnocení vzniklé situace.

Pojištění právní ochrany zajistí zastoupení před úřady, když například

  • je majiteli vozidla odebrán technicky průkaz s odůvodněním na špatný technický stav vozidla a majitel vozidla s tímto rozhodnutím nesouhlasí
  • řidič pojištěného vozidla dosáhl hranice 12bodů a hrozí mu odebrání řidičského průkazu

Ušlý zisk či mzda

Příklad z praxe: Řidič při dopravní nehodě, kterou nezavinil (tato skutečnost je doložena policejním protokolem) utrpěl zranění a v jeho důsledku také ztrátu na ušlé mzdě/ušlém zisku. Poškozený řidič doloží lékařem stanovené ohodnocení úrazu a výši vzniklé finanční ztráty. Pojišťovna posoudí situaci a zajistí uplatnění nároku na odškodnění u viníka dopravní nehody, respektive u pojišťovny, u které má viník dopravní nehody sjednané pojištění odpovědnosti za způsobenou újmu.

V případě potřeby zajistí zpracování znaleckého posudku a pověří advokáta, který se ujme právního zastoupení klienta. Bude-li to nutné, podá advokát žalobu. Pojišťovna uhradí odměnu advokáta, náklady na vypracování znaleckého posudku a v případě neúspěchu náklady právního zastoupení protistrany.